Krabbeplas

RECREATIEGEBIED KRABBEPLAS IN Vlaardingen is al vijf jaar onderwerp van onderzoek naar nieuwe recreatie en gebruiksvormen. Dat onderzoek vindt plaats op initiatief van gemeente Vlaardingen, Recreatieschap Midden-Delfland en SKOR die daarvoor kunstenaars, ontwerpers en schrijvers hebben uitgenodigd. Een van de conclusies is dat het gebied potentie heeft anders gebruikt te worden dan nu nog het geval is. Om die potentie te testen, worden kavels uitgegeven aan bewoners en kunstenaars.

donderdag, juli 26, 2007

Verslag CLAIM-dagen 22, 23, 24 juni

Kort verslag Claim-dagen

Op 22, 23 en 24 juni hebben de Claim-dagen aan de Van Boendale weg te Vlaardingen plaatsgevonden.
De regen voorafgaande en tijdens de dagen heeft ons programma wel enigszins parten gespeeld, toch kunnen we spreken van een geslaagd weekend.
De Recycloop, ontworpen door Jan Jongert van 2012 Architecten weerspiegelde schitterend het landschap en de dreigende luchten. Het was een goed voorbeeld hoe je bouwafval op een bijzondere manier kunt hergebruiken. Hoewel het met kalklijnen aangebrachte spelbord van het door Tim de Ridder bedachte archeospel: 'Ik zie, ik zie wat jij niet ziet' was weggespoeld, hebben diverse schoolklassen met een verkleinde geprinte versie toch het spel in de tent kunnen spelen.
Het bijzondere Indonesische theepaviljoen van de Vlaardinger Peter de Jong was een goede plek voor het -in alle rust gezette- drinken van een kopje thee met spekkoek.

Op zaterdag 23 juni heeft een debat plaatsgevonden waarin centraal stond welke rol boeren kunnen spelen bij de veranderingen in het gebied. (zie samenvatting debat verslag)

De genodigde ontwerpers hadden zich gericht op diverse ecologische thema's.
De 'Vlaardingse zouttuin' van Willemijn Lofvers lag als een landart-sculptuur tussen het hoogstaande gras. De eerste planten konden worden uitgezet. Het zaaien van een aantal groentezaden moest echter in verband met de hoeveeldheid regenwater worden uitgesteld. Inmiddels heeft ook dat plaatsgevonden. Rianne Makking van Sloom.org heeft op haar 'Vuile Velden' tien kuubkisten geplaatst, gevuld met GFT-afval en compost en met succes kunnen beplanten. Ze wil haar theorie tonen dat een mens met één kuub grond zichzelf kan bedruipen. Jacques Abelman heeft met zijn 'Eells' en 'Mushroom Cleaning fields' een begin gemaakt met het schonen van de grond en ons tegelijkertijd een heerlijke opbrengst van paddestoelen in het vooruitzicht gesteld.
Het door hem aangelegde paddestoelenveld kon de vallende regen juist goed gebruiken.
We verwachten dus ruim te kunnen oogsten op 29 september!


RK