Krabbeplas

RECREATIEGEBIED KRABBEPLAS IN Vlaardingen is al vijf jaar onderwerp van onderzoek naar nieuwe recreatie en gebruiksvormen. Dat onderzoek vindt plaats op initiatief van gemeente Vlaardingen, Recreatieschap Midden-Delfland en SKOR die daarvoor kunstenaars, ontwerpers en schrijvers hebben uitgenodigd. Een van de conclusies is dat het gebied potentie heeft anders gebruikt te worden dan nu nog het geval is. Om die potentie te testen, worden kavels uitgegeven aan bewoners en kunstenaars.

dinsdag, juni 12, 2007

CLAIM

VRIJDAG 22 JUNI
ZATERDAG 23 JUNI
ZONDAG 24 JUNI

U BENT VAN HARTE WELKOM OP DE KRABBEPLAS
KOM PROEVEN VAN DE VLAARDINGER ZOUTTUINEN EN VUILE VELDEN



PROGRAMMA

Vrijdag 22 juni
10.30 – 12.30 uur
Archeovelden met archeologe ven de gemeente Vlaardingen Carolien van Loon
De ontdekking van de Vlaardinger Bronstijdman, een archeologiespel met schoolkinderen
11.00 – 13.00 uur
Neufert voor Nieuwe Recreatie deel 1
Debat onder leiding van Hans Venhuizen met als thema 'Problemen maken het landschap'
13.00 – 14.00 uur Lunch
14.00 – 17.00 uur
Vuile Velden en Pig Field met Rianne Makkink van Sloom.org
Over vertragen, herkauwen en langzame groeimodellen. Schoolkinderen beplanten de Vuile Velden
18.00 – 20.00 uur
Herkauwen: Het Vuile Velddiner



Zaterdag 23 juni
10.30 – 12.30 uur
Neufert voor Nieuwe Recreatie deel 2
Debat onder leiding van Hans Venhuizen met als thema 'Recreanten maken het landschap'
13.00 – 14.00 uur Lunch
14.00 – 17.00 uur
De Vlaardinger Zouttuinen met Willemijn Lofvers van Bureau Lofvers i.s.m. Vincent Kuypers
Hoe verzilting van Nederland geldt als kans voor toekomstige ontwikkelingen
18.00 – 19.00 uur
Het Vlaardinger Zouttuin Diner met kroketjes en ezelsoor

Zondag 24 juni
10.30 – 12.30 uur
Active Fields
Een buitensportevenement ter versoepeling van lichaam en geest
12.30 – 13.30 uur Lunch
13.30 – 14.00 uur
Waroeng Minoem Thé met Vlaardinger Peter de Jong
De vertragende werking van een authentiek kopje thee
14.00 - 14.30 uur
Speciale gast: De heer Bruinsma, Burgemeester van de gemeente Vlaardingen
14.00 – 17.00 uur
Mushroom Cleaning Fields en Eells in het landschap met Jacques Abelman
17.00 – 18.30 uur
Green Lounge met borreltje en hapje. De Solar dj brengt zonnige geluiden ten gehore


CLAIM, DE CONTEXT

Kun je verouderde landschappen nieuw leven inblazen door ze te gebruiken voor andere doeleinden, net zoals leegstaande fabrieken die hergebruikt worden? Sinds vijf jaar wordt nagedacht over deze vraag in Case study Krabbeplas. Bureau Venhuizen sluit de Case study dit jaar af. In project CLAIM, een eerste van twee publieksevenementen die op locatie in de Krabbeplas plaatsvinden, staat het gebruik van verouderde landschappen centraal. Hiertoe worden verschillende kavels van de Krabbeplas letterlijk in gebruik genomen door ontwerpers en bewoners van Vlaardingen. Het recreatief laboratorium opent haar deuren voor breed publiek op vrijdag 22 juni, zaterdag 23 juni en zondag 24 juni a.s. Gedurende deze drie dagen vinden debatten en workshops plaats rond de verschillende projecten. Maar ook kan de bezoeker terecht voor bijvoorbeeld het Vuile Velddiner of een potje Archeospel ter ontrafeling van het Vlaardingse DNA.

Midden-Delfland is een agrarisch gebied, dat door de boeren landelijk en open is gehouden. Aan de randen zijn recreatiegebieden aangelegd, zoals de Krabbeplas. De balans tussen open land en stad staat nu vanuit verschillende hoeken onder druk. De boeren dreigen te verdwijnen en daarmee de ‘natuurlijke’ garantie van openheid. Aan de andere kant wordt steeds meer gestreefd naar functiescheiding: we willen graag landelijk wonen, zo mogelijk werken waar we wonen en daar het liefst ook nog recreëren. Vanuit deze ontwikkelingen bezien lijken zowel de Krabbeplas als heel Midden-Delfland als concept achterhaald.

De vraag is hoe deze ontwikkelingen het toekomstige landschap zullen gaan beïnvloeden. Wat kan nieuw gebruik betekenen voor de inrichting van de Krabbeplas? Kun je een open landschap hergebruiken? Wat betekent de verandering van functie voor de vormgeving van het landschap? Wat zijn problemen en ontwikkelingen die spelen in het gebied en hoe kan aangehaakt worden aan wat is, om van daaruit het gebied te verfraaien? Bureau Venhuizen gaat met bewoners en ontwerpers op zoek naar mogelijkheden om deze vragen te beantwoorden.

ONTWERPERS
De projecten van de ontwerpers spelen in op ecologische thema’s zoals organische processen, zowel van groei als van verval. Jan Jongert van 2012 architecten stelt zijn Recycloop ter beschikking. Dit paviljoen is gemaakt van aanrechtbladen en functioneert als ruimte, (reflectie)scherm en
waterzuivering. Jacques Abelman maakt zogenaamde Eells (Ecologically Emergent Leisure Landscape System), bevreemdende, ecologische structuren die door het landschap slingeren en als green-lounge gebruikt kunnen worden. Met de Mushroom Cleaning Fields probeert hij door middel van paddestoelgroei verontreiniging te lijf te gaan. Willemijn Lofvers ontwerpt de Vlaardinger Zouttuinen. Bezoekers van de proeftuin kunnen ervaren, proeven en horen hoe verzilting het landschap beïnvloedt. Rianne Makkink van Sloom.org bedacht de Vuile Velden en Pig Field. Bewoners van Vlaardingen worden gevraagd hun GFT afval in te leveren voor verspreiding op de vuile velden. GFT afval is immers niet enkel ‘waste’, maar zorgt ook voor verrijking van gronden. Pig Field is het tijdelijke thuis voor een varkentje.

CLAIM
Naast ontwerpers konden bewoners van Vlaardingen een kavel claimen en voorzien van een nieuwe invulling. Twee bewoners gaven gehoor aan deze oproep. Peter de Jong bouwt een bijzonder theepaviljoen, Waroeng Minoem Thé. Dit is geen groot opgezet ceremonieel Japans theehuis, maar een intieme Indonesische variant, waar een dorstlustige passant de tijd kan nemen om op een vers gezet kopje thee te wachten. Tim de Ridder, archeoloog van Vlaardingen bedacht de Archeovelden waarop je spelenderwijs meer leert over de archeologie in de streek en in het bijzonder over de Bronstijdman, een eeuwenoud skelet dat bij het graven van de Krabbeplas tevoorschijn kwam.

DEBAT
Met de Neufert voor Nieuwe Recreatie plaatst Bureau Venhuizen de problematiek van hergebruik van ruimte in een breder perspectief. Tijdens CLAIM vinden op de kavels twee debatten plaats waarin bevraagd wordt wat de ruimtelijke mogelijkheden en het ruimtebeslag van de nieuwe recreatievormen op een grotere schaal zijn.

LOCATIE
Krabbeplas Vlaardingen, kavels tegenover Van Boendaleweg 100
Parkeermogelijkheid op het terrein van G.Z-H, Van Boendaleweg 100
Vrije toegang

Wilt u meer informatie over het programma of over het project, dan kunt u contact opnemen met Marieke Berkers
Tel. 06 466 11 870 of via krabbeplas@bureauvenhuizen.com.

CLAIM is het eerste van twee publieksevenementen op locatie in de Krabbeplas. In september wordt in navolging van CLAIM ingezoomd op de ‘ontwerp’-vraag bij hergebruik van landschappen. CLAIM wordt georganiseerd door Bureau Venhuizen en is onderdeel van ‘Case study Krabbeplas’, een meerjarenproject in opdracht van gemeente Vlaardingen i.s.m. Recreatieschap Midden-Delfland en SKOR (Stichting Kunst en Openbare Ruimte) m.m.v. Bert van Meggelen en Esther Didden. / Informatie: www.bureauvenhuizen.com/krabbeplas. CLAIM wordt financieel mede mogelijk gemaakt door de Provincie Zuid-Holland.