Krabbeplas

RECREATIEGEBIED KRABBEPLAS IN Vlaardingen is al vijf jaar onderwerp van onderzoek naar nieuwe recreatie en gebruiksvormen. Dat onderzoek vindt plaats op initiatief van gemeente Vlaardingen, Recreatieschap Midden-Delfland en SKOR die daarvoor kunstenaars, ontwerpers en schrijvers hebben uitgenodigd. Een van de conclusies is dat het gebied potentie heeft anders gebruikt te worden dan nu nog het geval is. Om die potentie te testen, worden kavels uitgegeven aan bewoners en kunstenaars.

maandag, december 04, 2006

Blauwalgdag 18 november 2006








Op zaterdag 18 november 2006 organiseerde Bureau Venhuizen de Blauwalgdag waarop onder meer een voorstel gepresenteerd is om via het aanleggen van een landschapsverfraaiend waterfilter de blauwalg voorgoed uit het gebied te verjagen. Het voorstel, dat met witte kalklijnen op een van de grasvelden naast de plas was getekend, was vanaf een hoogwerker goed te bekijken. Zo’n dertig mensen uit Vlaardingen en omstreken woonden de opening bij en proosten met een blauw borreltje op de bijdrage van de blauwalg aan het landschap.

Voorafgaand aan de onthulling vond een gesprek plaats over de veranderingen in Midden-Delfland. Dit agrarisch - recreatieve gebied tussen de Rotterdam en Den Haag, wordt vanuit verschillende hoeken bedreigd. Steeds meer boeren verdwijnen en tegelijkertijd veranderen de wensen van de recreanten in het gebied. De vraag is hoe nieuwe trends in recreatie iets bij kunnen dragen aan de openheid van Midden-Delfland. En wat nieuw gebruik kan betekenen voor de inrichting van de Krabbeplas. Kun je een landschap ook hergebruiken?

Het komende jaar gaat Bureau Venhuizen met bewoners, kunstenaars en ontwerpers op zoek naar mogelijkheden om deze vragen te beantwoorden. Niet alleen door te studeren en te ontwerpen, maar ook door (tijdelijk) stukjes Krabbeplas weg te geven. Het belangrijkste uitgangspunt hierbij is dat we geen nieuw en ideaal landschap gaan verzinnen, maar dat we kijken naar de problemen en ontwikkelingen die zich voordoen om van daaruit het gebied opnieuw te gebruiken. Een van de manieren waarop we dat willen doen is via het project CLAIM, waarover op deze site meer informatie te vinden is.