Intraferie

< vorig | volgend > | home ^ | print | afbeelding


GRENSGEBIEDEN, STADSRANDEN EN PERIFERIE zijn bij uitstek gebieden waar functies een plaats vinden die door de stad problematisch gevonden worden. Met haar groei duwt de oprukkende stad die activiteiten vervolgens weer voor zich uit. Met het bouwen van de wijk Westergouwe bereikt Gouda haar buitengrenzen. Komen er in de komende tijd geen grenswijzigingen of gemeentelijke herindelingen meer tot stand, dan zal Gouda nog meer moeten verdichten en inbreiden. De schaarste van grondgebied zorgt er voor dat de perifere functies die de stad gewend was voor zich uit te duwen in de toekomst door de grenzen van de stad terug in het stedelijk gebied gekaatst worden.

De opdracht bij dit project was om te onderzoeken op welke wijze de ‘perifere conditie’ zich in Gouda voordoet en tot welke voorstellen dat zou kunnen leiden.
In het project wordt op zoek gegaan naar functies in het stedelijk gebied van Gouda die zich slecht een plaats weten te veroveren maar in principe niet hoeven te conflicteren met de woonfunctie van een gebied. Sterker nog, die daar juist een ontmoetingsfunctie aan toe kunnen voegen. Deze functies worden als pioniers in het nieuw te ontwikkelen deel van Gouda, Westergouwe, uitgezet. Ontwerpvoorstellen worden gedaan die het mogelijk maken dat de stad later, na het overwinnen van de koudwatervrees, deze gebieden kan omhelzen alsof het grachtengordels en historische markten zijn.


De traditionele periferie. De periferie vormt in de stedenbouw een koppel met het centrum. Vanouds boden stadscentra veiligheid en regelgeving. De gebieden buiten deze veilige en geordende centra waren plaatsen met meer bandeloosheid, anarchisme, tolerantie en opportunisme. Deze flexibele zones waren essentieel voor een gezonde ontwikkeling van de steden: ze maakten het mogelijk de centra ordelijk te houden door vervuilende elementen als vuilnisbelten en vervuilende industrieën op te nemen; was de grond er goedkoper waardoor functies met een extensief ruimtegebruik of lage rentabiliteit, zoals stads- en volkstuinen of begraafplaatsen er terecht konden; was het een broedplaats van innovaties doordat pioniers zich er konden vestigden om avonturen en experimenten te beginnen; en vormde de periferie de kraamkamer van de stad. Met de geleidelijke toename van de voorzieningen werd het voorland vanzelf in het stedelijk gebied opgenomen en herhaalde het proces zich een eindje verderop.

De perifere conditie. Met de Vestingwet van 1874 werden de steden verlost van hun defensieve taken, konden de vestingen tegen de vlakte en verdween de ruimtelijke begrenzing van veel steden.
De stadsuitbreiding kwam hierdoor in een stroomversnelling. Dit heeft, in combinatie met de ontwikkeling van vervoermiddelen, zowel de centra als de periferieën drastisch veranderd. De periferieën werden centrum, de centra kregen een zekere perifere karakteristiek. Inmiddels is in de meeste steden de stadsrand geformaliseerd en keert de perifere ontwikkeling naar binnen, naar verlaten industrieterreinen, naoorlogse woonwijken en ‘stedelijke leegtes’, kleine enclaves van ongeplandheid in het stedelijk gebied. Hier gelden de wetten van de stad en zijn de voorzieningen van de stad aanwezig. Tegelijk is er een manifeste behoefte aan tijdelijk gebruik, ongereguleerdheid en bestuurlijke tolerantie. Deze behoefte blijft bestaan, ondanks de onmogelijkheid van een werkelijk perifeer gebruik en vertaalt zich in het zoeken naar nieuwe mogelijkheden.

De Goudse periferie. Gouda wil blijven groeien, zonder dat hiervoor de fysieke ruimte is of de noodzakelijke woningcontingenten zijn. In deze omstandigheden kan een uitweg worden gevonden door het toepassen van ‘perifere’ vestigingsmodellen in de stad. Te denken valt aan semi-permanente of nomadische woonoplossingen, die buiten de regels van de woningcontingenten vallen, maar wel aantrekkelijke en gevarieerde woonmilieus kunnen opleveren, of aan het handhaven van een gebied met grote kavels voor het behouden van laagwaardige functies.

Intraferie. In Gouda ontstaan nieuwe initiatieven steeds vaker in het centrum en de woonwijken zelf. Dit is de nieuwe incarnatie van de periferie: de intraferie.
Een kerk wordt gesticht in een parkeerkelder. Een groen balkon wordt marktkraam, bonsai hobbyisten beginnen in de achtertuin een tuincentrum, pornoamateurs op drie hoog een filmstudio. In een verpauperde wijk geeft een Marokkaanse (Mercedes) dealer vanuit zijn carport de gemeenschap een nieuwe impuls.


< vorig | volgend > | home ^ | print | afbeelding


Intraferie maakt deel uit van de Kunst van het Vestigen

Conceptmanagement
Bureau Venhuizen, Hans Venhuizen

Deelnemers aan de Intraferie
Paul Meurs / NL–architecten, Mark Linneman

Uiteindelijk voorstel en visualisatie
NL–architecten, Mark Linnemann

Fotografie maquette
Paul Dekker